Na protestné zhromaždenie pred Smrečinu Hofatex prišlo asi 140 ľudí

14.05.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica (TASR) – Pokiaľ nedôjde k pomoci štátu firme Smrečina Hofatex, a. s., ktorá má prevádzku v Banskej Bystrici, je to jej koniec.
Vyplýva to zo slov predsedu predstavenstva spoločnosti Romana Adámeka na dnešnom protestnom zhromaždení pred prevádzkou firmy, na ktoré prišlo asi 140 zamestnancov. Smrečina žiadala štát o dotáciu vo výške pol milióna eur na preklenutie krízy.
"Táto firma nie je schopná sama za seba fungovať v stave objednávok, aký je," pokračoval Adámek. "Z našej strany je rozbeh výroby bez finančnej injekcie nemožný. Výroba nepôjde, pokiaľ nedôjde k financovaniu. Jediné, čo vieme urobiť, je doexpedovať a dostať čo možno maximálne množstvo financií späť do firmy, aby sa mohlo všetkým dodávateľom, vrátane ľudí, vyplatiť to, čo im je táto firma dlžná," dodal Adámek.
Odpoveď neprišla
Podľa Heleny Šikulovej, predsedníčky Závodného výboru Odborového zväzu Drevo, lesy, voda, je aktuálna situácia katastrofálna. Do dnešného dňa neprišla odpoveď na žiadanú dotáciu. "Nastáva to, že firma dnešným dňom končí. Zrejme je tejto vláde jedno, že 170 zamestnancov pôjde na ulicu," vyhlásila Šikulová. Komoditou spoločnosti je izolačný materiál pre stavebníctvo.
Ako minulý týždeň v piatok (10.5.) uviedla Šikulová, pokiaľ nedostane spoločnosť v reštrukturalizácii dotáciu od štátu, hrozí jej konkurz. Štát požiadala listom o dotáciu na preklenutie krízy vo výške pol milióna eur. "Z mojej strany som urobila všetko. Vyzvala som slovenskú vládu, žiadosti o podporu išli od zamestnávateľa, z odborov zas podporné stanovisko, aby sa tá dotácia vo výške 500.000 eur na preklenutie získala," doplnila dnes šéfka odborov. Vďaka tomu by podľa nej bola fabrika životaschopná.
Dnes ráno podľa nej do firmy vošiel pracovník z elektrární a začal vypínať elektrickú energiu v celom objekte. "Všetkých 170 zamestnancov v tomto okamihu nemá v tejto spoločnosti čo robiť," upozornila Šikulová s tým, že končí aj bezpečnostná služba.
Pôvodne mal byť dnes štrajk pre porušovanie kolektívnej zmluvy, pretože krízový manažment vyhlásil, že výplaty budú len vo výške 50 %. "Ale ráno som s nimi jednala ešte raz a týmto momentom odchádzajú výplaty vo výške 100 % za mesiac apríl na účty zamestnancov spoločnosti," dodala Šikulová.
 

Vyberte región